Στην διαμαρτυρία κατά των ΑΠΕ στη Σητεία η Λαϊκή Συσπείρωση

Χαιρετισμός του μέλους της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας, Σίμου Συμεωνίδη, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την 25η Μαΐου, που οργανώθηκε από φορείς του Δήμου, την επιτροπή αγώνα και τον Δήμο Σητείας, με αφορμή την απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να εντάξει το έργο «Υβριδικό Αμαρίου» στα ειδικά έργα άμεσης προτεραιότητας:

« Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση είναι ένα σαφές, αποφασιστικό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Σητειακός λαός δεν θα επιτρέψει την καταστροφή του τόπου μας για να πλουτίζουν ενεργειακοί κολοσσοί.

Αντιμετωπίζουν τα βουνά, το περιβάλλον και τους κατοίκους αυτού του τόπου σαν την χρυση αγελάδα που θα τους δίνει εξασφάλιση τεράστιας κερδοφορίας χωρίς να υπολογίζουν κανένα κόστος και συνέπειες.

Συνέπειες που βαραίνουν όλους εμάς, τον Σητειακό Λαό αλλά και ευρύτερα όλους τους Λασιθιώτες, όλο τον ελληνικό λαό. Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες:

1)Η καταστροφή του περιβάλλοντος που δίνεται βορά στα “πράσινα” κοράκια για να μπορούν να κάνουν τις μπίζνες τους σε αγροτική γη, σε περιοχές που έχουν ανάγκη από προστασία, περιβάλλον με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Σε αυτές τις περιοχές είναι που η πρόσφατη ΕΠΜ που αφορούσε τις περιοχές natura επιτρέπει τεράστιες επενδύσεις ΑΠΕ όπως αυτή του Υβριδικού Αμαρίου-Σητείας, εξορύξεις, λατομεία, πολυκαταστήματα, τουριστικά project υπό προϋποθέσεις αλλά όχι μικρά καταλλύματα, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ελεύθερη πρόσβαση για όλες και όλους σε κάθε γωνιά. 

2)Παραπέρα εμπορευματοποίηση της ενέργειας καθιστώντας την ακόμα ένα δυσπρόσιτο για το λαό εμπόρευμα, επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια του λαού. Είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, τα πράσινα τέλη που μας βαραίνουν,  για να μπορούν να εντάσσονται οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα εξασφαλίζοντας αμύθητα κέρδη στους παραγωγούς και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

3)Η ακρίβεια που κατατρώει το μισθό, την σύνταξη -όταν αυτή υπάρχει- το πρώτο μισό του μήνα. Μικροι επαγγελματίες και αγρότες είναι αντιμετώποι με το λουκέτο και το ξεκλήρισμα καθημερινά. Ο λαός κόβει από βασικά τρόφιμα για να τα βγάλει πέρα, βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να μορφωθούν τα παιδιά του, για φροντίσει τους ηλικιώμενους, να βρει την υγειά του.

Πραγματικά μία φράση υπάρχει στο στόμα της καθεμιάς και του καθενός

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Βρίσκουν και κάνουν, όμως η δική μας φωνή είναι πιο δυνατή αν το θελήσουμε! 

«Aν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

Απέναντι μας είναι το νομοθετικό πλαίσιο που υπηρετεί τους “πράσινους” βιομηχάνους, μία στρατηγική -το λεγόμενο πράσινο new deal- που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλα τα κόμματα του ΕΕυρωμονόδρομου. Είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ όπου γουστάρει ο επενδυτής, έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια για την χάρη τους. Υπηρετούν μία στρατηγική όπου η ενεργεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένα αγαθό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ληφτεί κανένας. 

Στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο-απάνθρωπο να το στερείται κανείς. Η Ελλάδα είναι ενεργειακά αυτάρκης, έχει τον λιγνίτη, το στρατηγικό καύσιμο της χώρας μας, έχει -αλήθεια είναι- απλετες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αυτά στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να τις αξιοποιήσει προστατεύοντας το περιβάλλον και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων στον κλάδο αυτό.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας για αυτό το θέμα που με αφορμή σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ, ήταν παρόντες οι δύο βουλευτές του Νομού, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκαλυπτικό στο τι θέση πήραν για το θέμα αφού ο κυβερνητικός υπουργός κ.Πλακιωτάκης είπε ότι είναι συνήθης πρακτική της δημόσιας διοίκησης (δεν έμεινε να μας εξηγήσει γιατί και τι εξυπηρετεί αυτή η πρακτική), αποφεύγοντας να πάρει θέση και μίλησε μόνο για σεβασμό στη δικαιοσύνη. Ο άλλος βουλευτής κ.Θραψανιώτης είπε ότι είναι αναγκαία η πράσινη μετάβαση, η απολιγνιτοποίηση, η στροφή στις ΑΠΕ αλλά με μέτρο, λες και μπαίνει μέτρο στην ασυδοσία και στο κέρδος των ενεργειακών ομίλων από το πολιτικό τους προσωπικό.

Αυτοί οι βουλευτές και τα κόμματα τους έχουν στο συρτάρι τους πρόταση νόμου που καταργεί την ρήτρα αναπροσαρμογής, τα πράσινα τέλη και άλλα τέλη που βαρύνουν τους λογαριασμούς μας, των εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, αγροτών, σχολείων και άλλων κρίσιμων δομών. Την έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αρνούνται όλοι τους, όχι μόνο να την ψηφίσουν αλλά να την βάλουν έστω προς ψήφιση. Υπάρχει πρόταση αντίστοιχα και το παίζουν κουφοί για επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, υιοθέτηση τεχνολογικών εφαρμογών που ελαττώνουν την βλάβη από τις εκπομπές των εργοστασίων. Γιατί δεν υιοθετούν αυτές τις προτάσεις; «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

Το παράδειγμα το δικό μας, της Σητείας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά, αφού η Σητεία παράγει σχεδόν τη μισή ενέργεια από αιολικά στην Κρήτη και με τον ενεργειακό σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη, αν γίνει πράξη θα παράγει από ΑΠΕ τις ανάγκες όλης της Κρήτης την περίοδο του καλοκαιριου. Με πιο τρόπο ο Σητειακός λαός έχει ωφεληθεί ως τώρα; Έχουμε πείρα από την “πρωτοπορία” μας σε αυτόν τον τομέα: ερημώνουν τα χωριά μας, απαξιώνεται η αγροτική παραγωγή-το ελαιόλαδο, καταστρέφεται το περιβάλλον, η νεολαία αναζητά διέξοδο στην μετανάστευση, κρίσιμες υποδομές δεν πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Επομένως είναι καθαρό και το διαλαλούμε προς πάσα κατεύθυνση! Στην κυβέρνηση αυτή αλλά και στις επόμενες που διεκδικούν την εξουσία και δεν αμφισβητούν την στρατηγική αυτή που βάζει στο μάτι την Σητεία για να αρμέξουν τον πλούτο της.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η περιοχή μας είναι υπερκορεσμένη και δεν θα παραδοθεί στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας!

Το Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας δεν θα υλοποιηθεί. Ο Σητειακός Λαός δεν θα επιτρέψει να παραδοθεί ο τόπος του σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αλλοιώνουν και καταστρέφουν τα βουνά μας, τις παραλίες μας, την αγροτοκτηνοτροφική μας παραγωγή για να γεμίζουν τα σεντούκια τους με αμύθητα κέρδη.

Οι Σητειακές και οι Σητειακοί απορρίπτουμε αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό στο σύνολο του. Δεν φτιασιδώνεται, δεν μπορεί να χωροθετηθεί με τρόπο που να κερδίζουν αυτοί και να μην χάνουμε εμείς. Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιοθερμικά πάρκα στον λεγόμενο “ενεργειακό κόμβο”, στην δημοτική ενότητα Λεύκης και οπουδήποτε στον Δήμο Σητείας, να μην πέσει ούτε σφυριά για τις εργασίες κατασκευής τους.

Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καταργώντας τις συμβάσεις που καθορίζουν την ρήτρα αναπροσαρμογής, τα πρασινα χαράτσια που επιδοτούν τους “πράσινους” επενδυτές, άλλα τέλη που βαρύνουν τους λογαριασμούς μας. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. 

Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γεννιές να παραδόσουμε τον τοπό μας καλύτερο από τι τον βρήκαμε! 

Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός όμως η σημερινή συγκέντρωση μας γεμίζει ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε! »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί